8437009165768
Stan: Ten produkt nie występuje już w magazynie
Data dostępności:
Kraj producenta | Hiszpania |
Produkt BIO | TAK |
Produkt BEZGLUTENOWY | TAK |
Produkt WEGETARIAŃSKI | TAK |
Produkt WEGAŃSKI | TAK |
Produkt BEZ CUKRU | TAK |
BIO oliwa z oliwek extra virgin Arbequino & Picual Suerte Alta
Produkowana z dwóch odmian: Arbequino i Picual. Arbequino produkuje się z pięcioletniego gaju oliwnego. Picual produkowany jest z gaju oliwnego liczącego od 10 do 40 lat.
Arbequino ma słodki początek, po którym w ustach i w gardle pojawia się charakterystyczna pikantność. Średnia owocowość z aromatami zielonego jabłka i banana.
Picual nadaje Arbequino większą złożoność i stabilność dzięki łagodnej goryczce, charakterystycznej dla wysokiego poziomu naturalnych przeciwutleniaczy, oraz aromatom zielonych liści, pomidorów i cytrusów.
Bardzo niska kwasowość ≤ 0,2%
Doskonały olej do sałatek, majonezów, sosów i zimnych zup, takich jak gazpacho.
Uzyskała nagrodę: Produkcja rodzinna Rolnictwo ekologiczne Znak jakości SIQEV - QvExtra International
Skład: Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Kraj Pochodzenia: Andaluzja, Hiszpania
Gospodarstwo Suerte Alta jest rodzinną posiadłością położoną nieopodal rzeki Guadajoz oraz niewielkiej miejscowości Albendín, w okręgu miejskim Baena prowincji Kordoba na południu Hiszpanii, zatem w samym sercu Andaluzji.
W 1924 roku Markizowie de Bedmar rozpoczęli proces przekształcenia znajdującego się tam wówczas pastwiska oraz pól uprawnych w gaj oliwny. Tradycyjne odmiany oliwek regionu Baena, picudo, hojiblancos oraz picuales, zostały wymieszane i zasadzone w sposób, który pozwalał ułatwić proces opylania oraz zredukować zwyczaj zbierania plonów co dwa lata (“vecería”). Oliwki rodzinnego majątku pochodziły z dwóch gospodarstw: pierwszym z nich było Suerte Alta, natomiast drugie położone było w sąsiednim mieście Cabra.
Obecny właściciel, Manuel Heredia Halcón, markiz Prado, wnuk wspomnianego wyżej markiza Bedmar, prowadzi majątek Suerte Alta od 1986 roku. Plantacja została zmodernizowana i obecnie stosowany jest unowocześniony system sadzenia drzew oliwnych jednopiennych.
W 1996 roku produkcja przechodzi pod kontrolę C.A.A.E., Andaluzyjskiej Organizacji do Upraw Ekologicznych; ponadto wprowadzony zostaje nowy system irygacji.
Obecnie ziemie Suerte Alta obejmują 255 hektarów, gdzie 80% to tradycyjne drzewa oliwne; średnia roczna produkcja wynosi 250 tysięcy kilogramów oliwy.
W 2006 roku, w samym sercu plantacji, tuż obok rodzinnego domu, wybudowano nową tłocznię. W ten sposób udało się przenieść cały cykl produkcji oliwy, od drzewa aż po butelkę, w jedno miejsce, oferując klientom oliwę najwyższej jakości.
Olej produkowany na terenie posiadłości oraz sama olejarnia posiadają, wraz z certyfikatem C.A.A.E., międzynarodowy certyfikat rolnictwa ekologicznego NOP (USA) łącznie z odpowiednimi kontrolami.
Suerte Alta w każdym aspekcie (na każdej płaszczyźnie) odznacza się szerszym kryterium ekologicznym. Młyn został celowo zaprojektowany tak, aby zredukować do minimum straty mocy, osiągając równowagę pomiędzy zużyciem energii i jej wytwarzaniem poprzez pasywne systemy grzewcze, ekrany roślinne, moduły fotowoltaiczne oraz wykorzystanie do produkcji oliwy jako paliwa.