Kategorie

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI ARBEQUINO & PICULA 500 ml - SUERTE ALTAZobacz większe

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI ARBEQUINO & PICULA 500 ml - SUERTE ALTA

8437009165768

99,99 zł

Ilość

Opis

Kraj producentaHiszpania
Produkt BIOTAK
Produkt BEZGLUTENOWYTAK
Produkt WEGETARIAŃSKITAK
Produkt WEGAŃSKITAK
Produkt BEZ CUKRUTAK

Więcej informacji

BIO oliwa z oliwek extra virgin Arbequino & Picual Suerte Alta

Produkowana z dwóch odmian: Arbequino i PicualArbequino produkuje się z pięcioletniego gaju oliwnego. Picual produkowany jest z gaju oliwnego liczącego od 10 do 40 lat.

Arbequino
 ma słodki początek, po którym w ustach i w gardle pojawia się charakterystyczna pikantność. Średnia owocowość z aromatami zielonego jabłka banana.

Picual nadaje Arbequino większą złożoność i stabilność dzięki łagodnej goryczce, charakterystycznej dla wysokiego poziomu naturalnych przeciwutleniaczy, oraz aromatom zielonych liści, pomidorów i cytrusów.

Bardzo niska kwasowość ≤ 0,2%

Doskonały olej do sałatek, majonezów, sosów i zimnych zup, takich jak gazpacho.

Uzyskała nagrodę: Produkcja rodzinna
 Rolnictwo ekologiczne Znak jakości SIQEV - QvExtra International 

Skład: Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. 

Kraj Pochodzenia: Andaluzja, Hiszpania

Gospodarstwo Suerte Alta jest rodzinną posiadłością położoną nieopodal rzeki Guadajoz oraz niewielkiej miejscowości Albendín, w okręgu miejskim Baena prowincji Kordoba na południu Hiszpanii, zatem w samym sercu Andaluzji.

W 1924 roku Markizowie de Bedmar rozpoczęli proces przekształcenia znajdującego się tam wówczas pastwiska oraz pól uprawnych w gaj oliwny. Tradycyjne odmiany oliwek regionu Baena, picudo, hojiblancos oraz picuales, zostały wymieszane i zasadzone w sposób, który pozwalał ułatwić proces opylania oraz zredukować zwyczaj zbierania plonów co dwa lata (“vecería”). Oliwki rodzinnego majątku  pochodziły  z dwóch gospodarstw: pierwszym z nich było Suerte Alta, natomiast drugie położone było w sąsiednim mieście Cabra.

Obecny właściciel, Manuel Heredia Halcón, markiz Prado, wnuk wspomnianego wyżej markiza Bedmar, prowadzi majątek Suerte Alta od 1986 roku. Plantacja została zmodernizowana i obecnie stosowany jest unowocześniony system sadzenia drzew oliwnych jednopiennych.

W 1996 roku produkcja przechodzi pod kontrolę C.A.A.E., Andaluzyjskiej Organizacji do Upraw Ekologicznych; ponadto wprowadzony zostaje nowy system irygacji.

Obecnie ziemie Suerte Alta obejmują 255 hektarów, gdzie 80% to tradycyjne drzewa oliwne; średnia roczna produkcja wynosi 250 tysięcy kilogramów oliwy.

W 2006 roku, w samym sercu plantacji, tuż obok rodzinnego domu, wybudowano nową tłocznię. W ten sposób udało się przenieść cały cykl produkcji oliwy, od drzewa aż po butelkę, w jedno miejsce, oferując klientom oliwę najwyższej jakości.

Olej produkowany na terenie posiadłości oraz sama olejarnia posiadają, wraz z certyfikatem C.A.A.E., międzynarodowy certyfikat rolnictwa ekologicznego NOP (USA) łącznie z odpowiednimi kontrolami.

Suerte Alta w każdym aspekcie (na każdej płaszczyźnie) odznacza się szerszym kryterium ekologicznym. Młyn został celowo zaprojektowany tak, aby zredukować do minimum straty mocy, osiągając równowagę pomiędzy zużyciem energii i jej wytwarzaniem poprzez pasywne systemy grzewcze, ekrany roślinne, moduły fotowoltaiczne oraz wykorzystanie do produkcji oliwy jako paliwa.

Opinie

Napisz opinię

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI ARBEQUINO & PICULA 500 ml - SUERTE ALTA

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI ARBEQUINO & PICULA 500 ml - SUERTE ALTA