Kategorie

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGINZ ANDALUZJI PICULA 500 ml - SUERTE ALTAZobacz większe

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI PICULA 500 ml - SUERTE ALTA

8437009165027

72,99 zł

Ilość

Opis

Kraj producentaHiszpania
Produkt BIOTAK
Produkt BEZGLUTENOWYTAK
Produkt WEGETARIAŃSKITAK
Produkt WEGAŃSKITAK
Produkt BEZ CUKRUTAK

Więcej informacji

BIO oliwa z oliwek extra virgin Picual Suerte Alta

Produkowana jest z najmłodszych gajów oliwnych posiadłości, liczących od 10 do 40 lat.
Charakterystyczna dla tego oleju jest wysoka 
zawartość naturalnych przeciwutleniaczy.

Picual charakteryzuje się umiarkowaną goryczą pikantnością oraz aromatem migdałów, pomidorów cytrusów. Średnia intensywność z łagodnymi nutami chlorofilu, zarówno liści, jak i trawy. Na podniebieniu bardzo harmonijne, rozwijające się wytrwale w kierunku dojrzałych migdałów.

Bardzo niska kwasowość ≤ 0,2%

Doskonała do smażenia, ze względu na wysoką zawartość polifenoli, a także do pieczenia lub grillowania. Również do wykańczania potraw takich jak warzywa, ryby i mięso. Idealna do pieczenia.

Skład: Oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia. Najwyższa kategoria oliwy z oliwek uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. 

Kraj Pochodzenia: Andaluzja, Hiszpania

Pojemność: 500 ml

Gospodarstwo Suerte Alta jest rodzinną posiadłością położoną nieopodal rzeki Guadajoz oraz niewielkiej miejscowości Albendín, w okręgu miejskim Baena prowincji Kordoba na południu Hiszpanii, zatem w samym sercu Andaluzji.

W 1924 roku Markizowie de Bedmar rozpoczęli proces przekształcenia znajdującego się tam wówczas pastwiska oraz pól uprawnych w gaj oliwny. Tradycyjne odmiany oliwek regionu Baena, picudo, hojiblancos oraz picuales, zostały wymieszane i zasadzone w sposób, który pozwalał ułatwić proces opylania oraz zredukować zwyczaj zbierania plonów co dwa lata (“vecería”). Oliwki rodzinnego majątku  pochodziły  z dwóch gospodarstw: pierwszym z nich było Suerte Alta, natomiast drugie położone było w sąsiednim mieście Cabra.

Obecny właściciel, Manuel Heredia Halcón, markiz Prado, wnuk wspomnianego wyżej markiza Bedmar, prowadzi majątek Suerte Alta od 1986 roku. Plantacja została zmodernizowana i obecnie stosowany jest unowocześniony system sadzenia drzew oliwnych jednopiennych.

W 1996 roku produkcja przechodzi pod kontrolę C.A.A.E., Andaluzyjskiej Organizacji do Upraw Ekologicznych; ponadto wprowadzony zostaje nowy system irygacji.

Obecnie ziemie Suerte Alta obejmują 255 hektarów, gdzie 80% to tradycyjne drzewa oliwne; średnia roczna produkcja wynosi 250 tysięcy kilogramów oliwy.

W 2006 roku, w samym sercu plantacji, tuż obok rodzinnego domu, wybudowano nową tłocznię. W ten sposób udało się przenieść cały cykl produkcji oliwy, od drzewa aż po butelkę, w jedno miejsce, oferując klientom oliwę najwyższej jakości.

Olej produkowany na terenie posiadłości oraz sama olejarnia posiadają, wraz z certyfikatem C.A.A.E., międzynarodowy certyfikat rolnictwa ekologicznego NOP (USA) łącznie z odpowiednimi kontrolami.

Suerte Alta w każdym aspekcie (na każdej płaszczyźnie) odznacza się szerszym kryterium ekologicznym. Młyn został celowo zaprojektowany tak, aby zredukować do minimum straty mocy, osiągając równowagę pomiędzy zużyciem energii i jej wytwarzaniem poprzez pasywne systemy grzewcze, ekrany roślinne, moduły fotowoltaiczne oraz wykorzystanie do produkcji oliwy jako paliwa.

Opinie

Napisz opinię

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI PICULA 500 ml - SUERTE ALTA

OLIWA Z OLIWEK BIO EXTRA VIRGIN Z ANDALUZJI PICULA 500 ml - SUERTE ALTA