Kategorie

MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO BEZGLUTENOWA 400 g - CELIKOZobacz większe

MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO BEZGLUTENOWA 400 g - CELIKO

5900038001145

7,69 zł

Ilość

Opis

Kraj producentaPolska
Produkt BEZGLUTENOWYTAK
Produkt WEGAŃSKITAK
Produkt BEZ CUKRUTAK
Ilość400g
Producent: CELIKO

Więcej informacji

SKŁADNIKI:
skrobia ziemniaczana, mąka ryżowa (30 %), glukoza, substancja zagęszczająca: guma guar, drożdże suszone, sól.

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
**** Chleb lub bułki
Przygotować na chleb lub bułki:
- 1 opakowanie koncentratu chleba ryżowego (400 g)
- 130 ml MLEKA*
- 220 ml wody
- 1 łyżka stołowa oleju lub stopionego masła
- 2 JAJA*,
Porcja na keksówkę o wymiarach 12x26 cm.
- Chleb można wypiekać bez JAJEK i/lub mleka
- Jako zamiennika jaj użyj 80- 90 ml wody lub napoju roślinnego
- Jako zamiennika MLEKA użyj wody lub napoju roślinnego w proporcji 1:1.

Wykonanie chleba/bułek:
1. Mieszankę wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i MLEKO o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jaja. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut.
Ciasto powinno być bardzo gęste.
2. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem foremki o wymiarach 12x26 cm (chleb) lub uformowanych na szklance małych foremek z folii aluminiowej (bułki).
3. Powierzchnię posmarować olejem. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 minut (chleb) i na 15 minut (bułki).
4. Piec w temperaturze 200 °C, 40-45 minut (chleb), i 30 minut (bułki). Wyrośnięte ciasto w foremkach z folii aluminiowej można uparować na pyzy drożdżowe. Chleb można wypiekać w automacie do chleba.
Stosować program do wypieku pieczywa bezglutenowego lub krótki (w zależności od stosowanego urządzenia).

****Pizza
Przygotować do pizzy
- 200 g koncentratu mąki
- 65 ml mleka
- 110 ml wody
- 1/2 łyżki stołowej lub stopionego masła
- 1 jajo
- składniki do pizzy wg upodobania: sos pomidorowy, SER żółty, warzywa, wędliny, przyprawy.

Wykonanie pizzy:
1. 200g mieszanki wsypać do naczynia, dodać ciepłą wodę i MLEKO o temp. ok. 35 °C, tłuszcz oraz jajo.
2. Całość dobrze wymieszać, następnie wyrabiać ręcznie lub miksować ok. 5 minut. Ciasto powinno być bardzo gęste.
3. Następnie ciasto przełożyć do wysmarowanej olejem formy o średnicy ok. 20 cm. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
4. Górę ciasta posmarować delikatnie sosem pomidorowym, a następnie ułożyć składniki wg upodobania.
5. Całość posypać przyprawami oraz startym serem.
6. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 °C, 30-35 minut.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA W 100 g KONCENTRATU:
Wartość energetyczna - 1424 kJ/340 kcal
Tłuszcz - 0,6 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
Węglowodany - 78 g
w tym cukry - 4,8 g
Białko - 3,0 g
Sól - 1,8 g

Opinie

Napisz opinię

MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO BEZGLUTENOWA 400 g - CELIKO

MIESZANKA DO WYPIEKU CHLEBA RYŻOWEGO BEZGLUTENOWA 400 g - CELIKO